Olimpiada Claselor

Olimpiada Jocurilor

Ştiaţi că Jocurile logice:
oferă copiilor oportunitatea de a descoperi şi dezvolta abilităţi esenţiale în viaţă utilizând jocuri de gândire atractive, captează atenţia copiilor şi îi ajută sistematic să-şi dezvolte capacitatea de gandire, inteligenta emotionala si abilitatile sociale.

Jocurile logice, provocarea mintii

 
     Multi dintre cei care vor sa-si puna mintea la contributie prefera sa-si ocupe timpul liber cu dezlegarea unor jocuri, deseori cu un grad de dificultate ridicat. Destul de multe persoane isi petrec o parte a timpului liber incercand sa rezolve jocuri logice. Cei dornici de performante sunt insa foarte putini. in Romania, unul dintre cele mai populare jocuri logice este sudoku, 
Sudoku a cunoscut o diversitate de variante (sudoku in spatiu, pe un cub, multi-sudoku, mathesu-doku etc.). Dar revistele specializate prezinta varianta clasica. Jocul nici macar nu mai este creat - exista programe de calculator care il genereaza automat, intr-o fractiune de secunda. Iar multe publicatii preiau, de pe net, jocul", spune presedintele Asociatiei "Logic Club" Romania.

Antrenament pentru creier

   Pornind de la impactul pe care il au jocurile logice la nivelul populatiei, oamenii de stiinta au facut o serie de studii privind avantajele pe care le au persoanele care sunt pasionate de aceste activitati. Au luat insa in calcul si eventuale probleme ce pot aparea in cazul impatimitilor de jocuri logice.

  Vestea buna, mai ales pentru femei, este ca rezolvarea grilelor de sudoku sau a cuvintelor incrucisate duce la arderea caloriilor. Potrivit unui studiu facut de cercetatorii britanici, intr-o ora petrecuta in fotoliu, dar dezlegand astfel de careuri, se consuma 90 de calorii, noteaza publicatia "The Daily Mail". Cercetatorul Tim Forrester a oferit si o explicatie: pentru a functiona, creierul are nevoie de 0,1 calorii pe minut. insa, daca este solicitat intens, consuma de 15 ori mai multe calorii - adica 1,5 pe minut.

  Alte studii au aratat ca pe masura ce creierul face mai multe exercitii, celulele sale devin mai sanatoase. Unii oameni de stiinta asociaza dezlegarea grilelor de sudoku cu exercitiile fizice. Potrivit acestora, la fel cum antrenamentul fizic duce la dezvoltarea muschilor, exercitiile de gandire impiedica neuronii sa moara si duc la o mai buna functionare a creierului.

  O cercetare relativ recenta a aratat chiar ca studentii care fac exercitii mintale, precum sudoku, ajung sa aiba un coeficient de inteligenta mai ridicat fata de cei care nu rezolva jocuri logice. De asemenea, alte studii au aratat ca, desi rezolvarea de jocuri logice nu poate impiedica aparitia unor boli precum Alzheimer, poate incetini procesul.

  Antrenarea creierului ar trebui sa faca parte din programul nostru zilnic, la fel cum fac parte miscarea, hrana, igiena, munca sau odihna. Pentru echilibru, mancam de trei ori pe zi si dormim, in medie, sapte sau opt ore. La fel, pentru antrenarea creierului trebuie rezervat un anumit interval", explica Elisabeta Ilie. in acest caz, jocurile logice ne pot aduce beneficii substantiale, considera specialistii in comportament uman. Ca orice lucru pe care-l invatam, exersam mai intai pe situatii imaginare, ipotetice, dupa care aplicam in situatii reale ce am invatat. Este adevarat ca realitatea este putin diferita de exercitiile pe care le facem, dar antrenamentul ne ajuta sa fim rezistenti si sa putem depasi cat mai multe situatii", conchide psihologul.